دانلود اپلیکیشن اندروید روان پویا

تفاوت رعایت توصیه های بهداشتی با وسواس

تفاوت رعایت توصیه های بهداشتی با وسواس : در دوره همه گیری کرونا همه افراد اضطراب را تجربه می کنند و این مساله فقط در مورد افراد مبتلا به وسواس صدق نمی کند. اما معمولا اضطراب افراد مبتلا به وسواس بیش از سایر افراد است زیرا آنچه را که روزی اختلالی می دیدند که اطرافیان و جامعه آن ها را به خاطرشان سرزنش می کردند حال به عنوان نکات بهداشتی به تمام مردم دنیا توصیه می شود.
“آیا دستهایم را به مدت کافی شستم؟” ، “شاید شستن دستهایم کافی نباشد و بهتر باشد بعد از شستن از مواد ضد عفونی کننده هم استفاده کنم” ، “آیا آن فرد در مغازه بیش از حد به من نزدیک شد؟” ، “بهتر است کلید پریز ها و دستگیره های در را دوباره ضد عفونی کنم.” . این افکاری است که در حال حاضر ذهن اکثر مردم جهان را درگیر کرده ولی تا قبل از همه گیری کرونا داشتن این افکار “به طور مداوم” نشان دهنده افکار یک فرد دچار اختلال وسواس فکری می بود.

وسواس چیست؟

وسواس یک اختلال اضطرابی مزمن است که با اشتغال ذهنی مفرط ذر مورد نظم و ترتیب و “قواعدی برای پاکیزگی” همراه است. وسواس ریشه در درون افکار فرد دارد و تطابق چندانی با دنیای بیرون ندارد یعنی این دنیای بیرون و شواهد نیست که فرد می گوید چیزی تمییز است یا کثیف بلکه افکار مزاحم فرد تعیین کننده میزان پاکیزگی است. اشخاص دچار وسواس فکری-عملی قواعد خاصی برای خود دارند که خاص خودشان است به طور مثال یک فرد OCD ممکن است قانون شستشو دستهایش اینگونه باشد: ابتدا شستن شیر آب، شستن ظرف مایع دستشویی، شستن دستها چهار بار با مایع دستشویی و هر بار آبکشی به مدت یک دقیقه و سپس استفاده از مایع ضدعفونی کننده به عنوان اطمینان.
همان طور که از این مثال مشخص است شخصی با وسواس فکری-عملی با دنیا بیرون و توصیه های بهداشتی عمومی کاری ندارد، بلکه برای آرامش خاطر خود قواعد و اصول مختص به خود را دارد.

تفاوت رعایت توصیه های بهداشتی با وسواس

هرچند داشتن اضطراب مبتلا نشدن به ویروس کرونا در این دوره طبیعی است اما باید به یاد داشته باشیم که مرز باریکی بین “اضطراب رعایت توصیه های بهداشتی” و “وسواس” وجود دارد و آن “هشیاری” است.
“هشیاری نسبت به انجام اصول بهداشتی توصیه شده، نه بیشتر و نه کمتر”. یعنی فرد باید توجه کند که چه چیزی شروع کننده تمییز کردن و شستن است؟ آیا شستشو را برای رعایت توصیه های بهداشتی پیشگیرانه انجام می دهد یا برای رهایی از افکار مزاحم و اضطراب؟
کوید-19 ویروسی است که همچنان متخصصین علوم بیماری های عفونی و پزشکان در حال تحقیق و یادگیری هستند و طبیعی است که هر روز اطلاعات و توصیه های جدیدی منتشر می شود ولی با این حال معیارها و توصیه های مشخصی وجود دارد که تنها با اکتفا به همین موارد می توانیم جان خود و عزیزانمان را از خطر ابتلا حفظ کنیم. در ادامه یکسری توصیه ها آورده می شود که می توانیم به کمک این توصیه ها مراقب سلامت خود بوده و در عین حال پا به ورطه “وسواس” نگذاریم:

1- اخبار مربوط به کرونا را “فقط یکبار در روز” و از منابع معتبر دریافت کنید.
2- خود را تنها به عمل کردن به یک برنامه اصولی ایمنی و تمیزی بر اساس توصیه‌های سازمان‌های معتبر بهداشتی ملزم کنید و از انجام اقدامات بیشتر خودداری نمایید.
3- از تمیز کردن غیرضروری سطوحی که در تماس روزانه نیستند خودداری کنید.به طور مثال اگر تمام طول روز در خانه بوده اید و کسی به خانتان نیامده نیازی به تمییز کردن دستگیره های در نیست.
4- طبق گفته سازمان بهداشت جهانی زمان مناسب و کافی برای شستن دستها 20 ثانیه و با مواد شوینده دست معمولی که در دسترس همگان است می باشد. این زمان را بیشتر و کمتر نکنید.
5- تفکر خود را در اینجا و اکنون حفظ کنید و به افکار اضطرابی خود اجازه جولان ندهید.( برای اطلاعات بیشتر به مطلب ” اضطراب ناشی از ابتلا به ویروس کرونا و راهکارهای عملی کنترل اضطراب” مراجعه کنید).

در آخر بدانیم

و در آخر بدانیم که رعایت پروتکل های بهداشتی در این برهه زمانی نه تنها لازم بلکه معقولانه است اما نباید اجازه بدهیم که افکار مزاحم در این میان دخیل شده و آرامش را از ما سلب کند.
اگر با وجود به کارگیری روشهای خود مراقبی اشاره شده در این یادداشت و یا مطالب معتبر و توصیه شده نتوانستید عملکرد روزمره خود را حفظ و افکارتان را کنترل کنید حتما با یک متخصص صحبت کنید تا هرچه سریعتر بتوانید به آرامش مناسب برسید.

روان درمانگر و کارشناس ارشد مشاور خانواده ارغوان عالمین

برای دریافت مشاوره روانشناسی با ما در تماس باشید

ارسال دیدگاه

avatar
  مشترک شدن  
اطلاع رسانی کن

مطالب مرتبط